Hvordan få hjelp ved DPS Lister
DPS Lister er et desentralisert spesialisthelsetilbud i psykisk helse til innbyggere over 18 år i vestre del av Vest-Agder, og dekker kommunene Sirdal, Flekkefjord, Kvinesdal,Hægebostad, Lyngdal og Farsund.
DPS Lister kan bistå med:
*Poliklinisk utredning, diagnostikk og behandling.
*Ambulant Akutt Team som vurderer pasienter etter henvisning fra lege og kan følge opp pasienter med særlig behov i hjemmet.
*Individuelt tilpassede rehabiliteringsopplegg på dag- eller døgnbasis
*Gruppebehandling
*Veiledning til og samarbeid med andre deler av helsevesenet.
*FACT
Behandlingstilbud
DPS Lister er 1 av i alt 8 avdelinger innen Klinikk for Psykisk helse-psykiatri og avhengighetsbehandling i Sørlandet sykehus HF(http:www.sshf.no/artikkel.aspx?m=252). Senteret har eller formidler alle behandlingstilbud som den psykiatriske spesialisthelsetjenesten rår over.
DPS Lister
Samvalg handler om at vi arbeider sammen med pasienten for å finne veier til bedre psykisk helse gjennom utredning, diagnostisering,utarbeiding av individuell plan og en rekke terapiformer. Alle pasienter får sin faste behandlingsansvarlige kontaktperson, som også er kontaktperson forhenvisende lege. I DPS Lister er det tre enheter med et slikt tilbud:
*DPS Lister, psykiatrisk poliklinikk Flekkefjord
*DPS Lister, psykiatrisk poliklinikk Farsund
*DPS Lister Kvinesdal, døgnpost, dagavdeling, Ambulant Akutteam og FACT.
Døgnpost Kvinesdal
Døgnposten samarbeider tett med poliklinikkene om å gi et helhetlig spesialisert allmennpsykiatrisk døgntilbud til Listers befolkning. De fleste pasientene henvises fra lege og poliklinikk mens noen overføres fra andre avdelinger i spesialisthelsetjenesten. Hovedfokus i miljøterapien er nettverksarbeid og vi samarbeider tett med pårørende,kommunehelsetjeneste og NAV. Pasienten er aktiv deltakende i sin behandlinggjennom ukentlige behandlingsteam hvor pasient, behandler, primærkontakt og kontaktperson fra dagavdelingen deltar. Her er det også ønskelig at kontaktperson fra kommunen deltar om pasienten har sammensatte tjenester og ønsker dette. Barn spom pårørende tilbys oppfølging.
All behandling er frivillig på døgnpost. Alle får enbehandler som er lege /psykologspesialist og en primær- og sekundær kontakt.
Døgnposten har brukerstyrte senger og avtalte innleggelsertilknyttet døgnavdelingen.
Dagavdeling kvinesdal
Dagavdelingen gir behandling til pasienter som er innlagt ved døgnposten og til polikliniske pasienter som henvises fra lege og poliklinikk. Behandlingens hovedfokus er fysisk aktivitet i form av økoterapi,styrketrening og stressmestring/mindfullness. Vi tilbyr videre kognitiv gruppeterapi med fokus på angst, unngåelse og eksponering, oppfølging av søvnutfordringer, nettverksarbeid, livsmestringsgruppe, biblioterapi, individuelle mestringsorienterte samtaler og kreative grupper.
Ambulant akutteam
Ambulant akutteam er knyttet til døgnposten i kvinesdal og er tilgjengelig for lege/legevakt/helsepersonell 24/7 på tlf 03739
Ambulant akutteam Kvinesdal er bemannet fra kl 8.00 – 15.30på hverdager. Utenom nevnte åpningstid er det DPS Strømme og Psykiatriskstoravdeling ( PSA ) i Kristiansand som er tilgjengelig på tlf nr 03739.
Ambulant akutteam skal være første vurderingsinstans ved henvisning til Klinikk for psykisk helse ( KPH ) for alle pasienter med akutte tilstander og behov for øyeblikkelig hjelp i akutte kriser som angst,depresjoner, forvirring/psykose og selvmordstanker. Teamet kan gi kortvarig poliklinisk oppfølging, reise ut til hjemmet, legekontor og lignende, og bistårog formidler kontakt med øvrig hjelpeapparat. Teamet er tverrfaglig sammensatt av helsepersonell med videreutdanning, psykolog og psykiater.
FACT – team (Fleksibeltaktivt oppsøkende behandling)
FACT gir oppsøkende, samtidige og helhetlige tjenester til mennesker med alvorlige psykiske lidelser. Ofte også med rusmiddelproblemer,som i liten grad selv oppsøker hjelpeapparatet. Teamet gir støtte og koordinering av tjenester til personer med alvorlige psykiske lidelser, og tilbyr fleksible tjenester tilpasset brukernes individuelle hjelpebehov. De gir behandling over lengre tid i stedet for å overføre behandling og oppfølging til ordinære tjenester når pasienten er stabilisert.
Veiledning
DPS Lister har utstrakt samarbeid med ulike deler avførstelinjetjenesten. Dette samarbeidet administreres gjennom administrasjoneni Flekkefjord.
Kontakt
Distritspsykiatrisk senter Lister
Engvald Hansensvei 6, 4400 FLEKKEFJORD
Epost:dps.lister@sshf.no
Tlf: 38 32 73 70, FAX: 38 32 42 26
PSYKIATRISKPOLIKLINIKK FARSUND
Poliklinikk Farsund vektlegger psykodynamisk tilnærming.Spesielt nevnes affektbevissthet og mentalisering.
Enheten gir et behandlingstilbud til pasienter med allmennpsykiatriske tilstander, både ved gruppe- og individuell behandling.Teamet har også oppfølgende behandling i gruppe på kveldstid.
Gruppebehandlinger ved Psykiatrisk poliklinikk, Farsund
*Dagbehandlingsgruppe 2 dager pr uke, mandag og torsdag kl 09.00 – 14.00
*Kveldsbehandlingsgrupper, en kveld hver uke, kl 16.30 –18.00.
Vår erfaring er at målrettet psykoterapi, også i gruppe er krevende, men svært effektiv behandling.
Kontakt
DPS Lister, psykiatrisk poliklinikk Farsund, storgata 25,4550 Farsund, tlf: 38 19 65 30 Fax: 38 19 65 59
PSYKIATRISKPOLIKLINIKK FLEKKEFJORD
Psykiatrisk poliklinikk i Flekkefjord tilbyr utredning, diagnostikk og behandling av psykiske lidelser hos voksne. Vi består av et tverrfaglig team som samarbeider om behandlingen. Teamet består av psykiater, lege,psykologer/psykologspesialist, spesialutdannede sykepleiere og spesialutdannet sosionom. Vi vektlegger en tverrfaglig tilnærming til pasientens problematikk.
Når pasienten er ferdig utredet tilbys den behandlingtilpasset sitt behov. Dette kan være både psykoterapeutisk og medikamentelt.
Vi har ulike tilnærminger til psykoterapeutisk behandling.Flertallet av behandlerne er opplært i kognitiv terapi, men vi har også kompetanse på andre tilnærmingsmåter. Det er den enkelte pasient sin problemstilling som vil være førende for hvilken behandlings tilnærming som han eller hun får.
Vi har etter hvert opparbeidet oss spesialkompetanse på angstlidelser. I samarbeid med enheten i Kvinesdal, kan vi tilby angstmestringskurs knyttet til et bredt spekter av angstlidelser. Her tilbys eksponeringsterapi i forhold til unngåelsesadferd. Dette er en evidensbasertbehandling som har vist seg å gi svært gode resultater ved angstlidelser.
Vi samarbeider med enhetene i Farsund og Kvinesdal, som tilbyr ulike behandlingstilnærminger og som pasientene kan henvises videre til.