Lister-regionen har store og flotte områder med verdifulle natur- og kulturlandskap og fleresteder med viktige kulturminner. De fleste av innbyggerene opplever at de har god tilgang på natur- og friluftsområder. Det er også mange innbyggere som er fornøyd med kultur- og idrettstilbud i regionen, mange opplever en fornøydhet med livet, føler på en tilhørighet i samfunnet og at det man gjør i livet er meningsfylt. Det er også en lavere andel i Lister, sammenlignet med Agder, som er mye plaget med psykiske utfordringer. Samtidig sees det flere utfordringer knyttet til oppvekst og levekårsforhold. I tillegg har mange en helseatferd som utgjør risiko for dårlig helse og utenforskap, og vi ser en økende forekomst av flere ikke-smittsomme sykdommer (som for eksempel hjerte- og karsykdommer, kreft, diabetes og muskel- og skjelettlidelser). Dette rammer ulikt; det rammer grupper med lavere utdanning og inntekt sterkere enn grupper med høyere utdanning og inntekt. Derfor er det viktig i folkehelsearbeidet å både arbeide helsefremmende på et tidlig tidspunkt, samtidig som at det bør jobbes med å fremme god helse og livskvalitet i alle aldre.

Satsningsområdene vi ønsker å fokusere på de neste fire årene (oppdateres når folkehelseoversikten revideres) er de helsefremmende mulighetene som sees på tvers av Lister-kommunene:

-         Fremme inkludering og forebygge utenforskap

                   o   Fokusere på «der livet leves», særlig rundt arenaene barnehage og skole

-         Bygge robuste barn og unge

                    o  Tidlig innsats, Bedre tverrfaglig innsats (BTI)

                    o  Psykisk helse, mestring og muligheter

                    o  Fremme sunne levevaner, herunder fysisk aktivitet ogkosthold

-         Øke utdanningsnivå både på fagutdanning og høyere utdanning

                    o  Bryte at lav utdanning/inntekt går i arv. Ha fokus på årsakenes årsak og hva som fører til lav utdanning og lav inntekt – de sosioøkonomiske faktorene.

For at detteskal skje, ser vi muligheter og tiltak som:

     o  Fritidsaktiviteter, fritidskort, fritidskasse og tilrettelegge for det barn og unge ønsker å gjøre etter barnehage/skole. Aktivitetstilbud også i helg, helligdager og ferier.          Transporttilbud til aktiviteter.  

     o  Større fokus på fordelene av fysisk aktivitet og kosthold. Opplysningsfremmende tiltak på arenaer der barn og unge er. Eksempelvis: ungdomsklubber,          fritidsaktiviteter, skolefritidsordning, ferieaktiviteter, kantinetilbud, skolemat.

     o   De bakenforliggende faktorene (årsakenes årsak) – til lav utdanning og lav inntekt. Tilrettelegge for muligheter til å gjennomføre videregående opplæring,           fagutdanning og høyere utdanning i voksen alder. Gjøre dette tilgjengelig der folk bor. For eksempel: Lister kompetanse, desentralisert universitet- og           høyskoleutdanninger, Menn i helse, karriereveiledning, jobbskolen i Lister, samarbeid med næringsliv. (Det som menes med de bakenforliggende faktorene handler           om sosioøkonomisk status,utdanning, arbeidsforhold, fysiske miljøer, sosiale forhold, livsstil og helseatferd, samt tilgang til helsetjenester, som alle påvirker           befolkningens helse og velvære).

For at dette skal skje, trengs det koordinering på tvers av fagnettverk og tverrsektorielt samarbeid.  Både regionalti Lister og i Agder. Mer informasjon om utfordringsbildet i Lister i oversiktsdokumentet "Folkehelse 2023 Lister". Du finner det under andre dokument i menyen.