Studiesenteret Lister Kompetanse er i vinden!
Stortingspolitiker Alfred Bjørlo tok med seg lokale venstrepolitikere fra regionen og besøkte Lister Kompetanse.
Stadig får studiesenteret i Lister besøk av profilerte stortingspolitikere som ønsker å se hvordan senteret blir drevet – og finne ut hva som er nøkkelen til suksessen.
Denne uken har stortingspolitiker Alfred Bjørlo fra Venstre besøkt senteret. Sammen med Bjørlo var også representanter fra lokallagene i regionen samt Agder Venstre.
Bakgrunnen for besøket i studiesenteret er Bjørlos interesse for utviklingsmuligheter i distriktene.
Daglig leder i Studiesenteret Lister Kompetanse vist stolt fram de nye lokalene som senteret nå disponerer. Hun ga en grundig gjennomgang av studiesenterets historie, dagens drift og framtidens utfordringer.
Lister Kompetanse var 20 år i 2023, og har gjennom årene blitt en viktig institusjon i Lister. Nå er det over 250 studenter som gjennomfører desentralisert høyere utdanning på universitets- og fagskolenivå i Lister. «Og flere skal det bli!» sier Hilde Strømme.
Høsten 2025 starter studiesenteret både sykepleierutdanning og ingeniørutdanning sammen med Universitetet i Agder.
Lister Kompetanse er gode på samarbeid, og har et fantastisk godt samarbeid med Karriere Agder - Lyngdal når det gjelder å gi framtidige studenter mulighet til å ta nødvendig studiekompetanse.
Fagskolen i Agder leverer nå 3 fagskoleutdanninger desentralt i Lister. Dette gir en unik mulighet for kompetanseheving innen bygg, elkraft og mekatronikk. AOF-fagskolen leverer 5 ulike fagskolestudier innen helse og oppvekst. Her brukes lokale lærekrefter til undervisningen. Universitetet i Agder er gode på levering og gjennomføring av profesjonsutdanninger. Dette gir studiesenteret muligheter til å levere svært gode studier desentralt i Lister. «Det er viktig at studentene får mulighet til å møtes til forelesninger og gruppearbeid under studiene», sier prosjektleder Malin Stokkeland i Lister Kompetanse.
Alfred Bjørlo var imponert over arbeidet studiesenteret gjør. Han mente det var et godt eksempel på hvordan en region kan jobbe langsiktig og systematisk for å gi befolkningen i regionen mulighet for å ta høyere utdanning uten å flytte eller pendle. Studentene på desentrale utdanninger er Pluss-studenter. De hadde ikke reist ut for å ta utdanning. Dette var den sjansen de fikk – og til nå har 1000vis grepet denne sjansen!
Studiesenteret informerte om mulige konsekvenser etter framleggingen av statsbudsjettet. For å gi befolkningen og næringslivet forutsigbarhet er Lister Kompetanse avhengig av finansiering og øremerkede og fullfinansierte studieplasser, spesielt når det gjelder profesjonsutdanningene innen helse. «Vi kan fylle et kull med sykepleiere og vernepleiere annet hvert år», sier daglig leder Hilde Strømme.
Sitat Alfred Bjørlo:
“ I Lister besøkte vi Statens Hus-piloten som jobbar med samlokalisering og «kraftsamling» av offentlege kompetansemiljø i ei distriktskommune – og studiesenteret Lister kompetanse, som er eit fantastisk godt eksempel på korleis ein skal jobbe langsiktig og systematisk med desentralisert høgare utdanning og kompetanseheving i ein distriktsregion."